Belangrijkste vragen over energie

Wanneer je een vraag over je energietarief hebt, dan wil je daar natuurlijk wel antwoord op. Consumind beantwoord met veel plezier al jaren de vragen van meer dan 800.000 consumenten in Nederland. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen bepaalde contracten of twijfel je of je wel het juiste energietarief hebt? Dan ben je bij Consumind aan het goede adres. Ze helpen je graag!

Wat is een termijnbedrag?

Een termijnbedrag is het bedrag dat een leverancier maandelijks bij je in rekening brengt. Het bedrag is gebaseerd op basis van een bekend energieverbruik van de afgelopen drie jaar of is nauwkeurig ingeschat door je energieleverancier Aan de het einde van het jaar, krijg je een eindafrekening. Daar staat op hoeveel je daadwerkelijk hebt verbruikt en de betaalde termijnbedragen worden hier van afgetrokken. Heb je te veel verbruikt dan dat je per maand voor hebt betaalt? Dan moet je zullen bijbetalen. Heb je minder verbruikt? Dan zal je een bedrag terug ontvangen.

Wat zijn de leveringskosten?

De leveringskosten staan gelijk aan het energietarief dat je betaalt voor het verbruiken van gas en stroom. De hoogte van de leveringskosten hangen af van de hoeveelheid die je daadwerkelijk verbruikt. Je betaalt een energietarief voor de hoeveelheid kWh aan stroom je verbruikt en de hoeveelheid m3 je aan gas verbruikt.

Waaruit bestaat het energietarief?

Er zijn verschillende componenten waar het energietarief uit bestaat. Zo heb je het kale leveringstarief, de energiebelasting, regiotoeslag voor gas, Opslag Duurzame Energie (ODE), vermindering energiebelasting én de BTW. Al deze onderdelen vormen samen het tarief dat jij betaalt per kWh aan stroom en per m3 aan gas. Wanneer je bij de energieleverancier een contract aan vraagt of je maakt een energievergelijking via Consumind, dan worden deze tarieven al voor je berekend en hoef je je geen zorgen te maken over alle losse componenten. Wel zo makkelijk!

Bekijk daarom altijd goed het energietarief voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier. Zijn alle componenten meegenomen in een berekening, zit de btw in de berekening of is de regiotoeslag er wel bij vermeldt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan aan het einde van het jaar.

Posted on